• 5 teamleden
37 - MicroNetwerken: Think big, act local!

 • Aglae Gonzalez
 • Microgrids, of micronetwerken, zijn kleine, onafhankelijke energienetten.
  Wij willen nieuwbouwwijken koppelen aan lokale micronetwerken. Deze micronetwerken worden voorzien van groene energie die in de wijk wordt opgewekt. Hierdoor zijn de betreffende wijken niet meer afhankelijk van het landelijke netwerk. Door gemeenschappelijk energie op te wekken en te verdelen onder de huizen die gekoppeld zijn aan het micronetwerk, wordt de wijk zelfvoorzienend qua energie en wordt het landelijke netwerk ontlast.
  Bij deze oplossing richten we ons op een samenwerking met verschillende partijen en belanghebbenden binnen de energietransitie. Denk hierbij aan energieleveranciers die investeren in de energie-opwek en -opslagsystemen (zoals zonnepanelen, windenergie en accu’s) en Alliander die het micronetwerk bouwt en beheert. Door ons te richten op een samenwerking met energieleveranciers, en eventueel andere partijen, kan er gewerkt worden aan een synergetische oplossing. Hierdoor blijft Alliander ook in overeenkomst met de Wet Onafhankelijk Netbeheer (NOW).
  Bewoners betalen hun energiekosten op de gewoonlijke manier aan de energieleverancier, waardoor de investeringen voor de betrokken partijen rendabel is. Een peer-to-peer verzorging is wettelijk mogelijk, omdat de energie wordt opgewekt door een bedrijf (de energieleverancier) en niet door de bewoners (particulieren) zelf. Doordat het bedrijf de investering op zich neemt, kunnen ook bewoners met lagere inkomens voordelig deelnemen aan de energietransitie. Hierdoor heeft iedereen toegang tot betrouwbare, betaalbare en duurzame energie. Daarnaast kan de opgewekte energie in een wijk efficient verdeeld en gebruikt worden. Bijvoorbeeld, doordat de zon ’s ochtends aan de ene kant van de wijk schijnt en ’s avonds aan de andere kant, zijn er minder piekmomenten van stroomvoorziening per individueel huis.
  Als laatste kan de stroomvoorziening inzichtelijk gemaakt worden voor de bewoners en kunnen er incentives gekoppeld worden aan het gebruik van stroom tijdens daluren / pieken in de stroomopwekking. Hierdoor kan er meer eigenaarschap over energieverbruik ontstaan onder de bewoners.
  De voordelen op een rijtje:
  • Het landelijke netwerk wordt ontlast
  • De energietransitie gaat vooruit
  • Mensen met lagere inkomens worden meegenomen in de energietransitie
  • Energie wordt efficiënter verdeeld
  • Energie wordt lokaal opgewekt en verbruikt, waardoor verschillende middelen worden bespaard
  • Eigenaarschap omtrent energieverbruik wordt gestimuleerd
Motivatie

Beschrijf je motivatie. Waarom spreekt de teamuitdaging jou aan? Hoe kan jij bijdragen aan de oplossing?

Afwijzen

Vermeld je reden tot afwijzing

Please sign up or sign in to see group activity.