• 5 teamleden
18 - De Energiefluencers

 • Eva Dienske
 • Energiecrisis. Congestie op het net. Zonneveld-exploitanten die niet kunnen aansluiten. Kaartjes die rood kleuren. Steeds meer elektrische auto’s, windmolens en zonne-energie. Fluctuerende capaciteit. Een tekort aan technici. Iedereen van het gas af. Inpassen van de RES-sen. Wetgeving die achterloopt op de werkelijkheid. Stroperige procedures. De opgave om het net robuust en flexibel genoeg te krijgen om de energietransitie te faciliteren, is enorm.

  Maar staat de netbeheerder er alleen voor? Dat lijkt soms wel zo. Als roepende in de woestijn, in een samenleving die verslaafd is aan energie. En dát moet anders. De Energiefluencers willen media op een moderne en impactvolle manier inzetten om iedereen in Nederland deel te laten worden van de energietransitie, en het imago van de netbeheerder te veranderen.

  Denk eens aan files op snelwegen. Laatst nog werd hét filerecord van het jaar gebroken! Wat een nieuws. Heel Nederland krijgt het mee. Het is niet voor niets dat wegenbouw een populair politiek thema is, en er in Nederland steeds maar weer wordt gesproken over vergroten van de infrastructuur van asfalt, of de noodzaak om minder te rijden om files op te lossen. Maar wie krijgt in algemene zin de schuld van alle files? Niet Rijkswaterstaat!

  Bij vergelijkbare problemen op het elektriciteitsnet wordt vaak met de vinger naar Liander gewezen. Maar voor deze infrastructuur zou hetzelfde moeten gelden. De energietransitie is de verantwoordelijkheid van iedereen. Als er knelpuntenrecords worden gebroken, dan moet de media daar bovenop zitten, en dient het prioriteit te hebben in de landelijke politiek én bij consumenten. Met de netbeheerder als onderdeel van de oplossing, niet het probleem!

  Bewust nadenken en acteren op ons energiegebruik is geen onderdeel van ons dagelijks leven. Wij willen daar verandering in brengen. Als iedereen slim en optimaal gebruik maakt van het elektriciteitsnetwerk, kunnen we veel tijd winnen voor verzwaringen. En als het prioriteit krijgt in de politiek, kunnen we de problemen op dezelfde manier benaderen als het fileprobleem. Verandering door bewustwording: van energieverslaving naar energieverantwoordelijkheid.

  Om dit te bereiken hebben we zoveel mogelijkheden! Een energiebericht, real-time Energieradar, beïnvloeding via social media, informatieve tv-programma’s om mensen bewuster te maken… Dit alles gaan we tijdens de Innovathon ontdekken!

Motivatie

Beschrijf je motivatie. Waarom spreekt de teamuitdaging jou aan? Hoe kan jij bijdragen aan de oplossing?

Afwijzen

Vermeld je reden tot afwijzing

Please sign up or sign in to see group activity.