• 5 teamleden
31 - De community is flex! (team 2)

 • Niels van Zon
 • Waarom doen we mee:

  Het elektriciteitsnetwerk raakt overbelast, en daardoor kunnen nieuwe klanten niet worden aangesloten. Maar die overbelasting vindt maar een klein deel van de tijd plaats, op piekmomenten. Op midden spanningsniveau wordt door de netbeheerders driftig geëxperimenteerd met flexibiliteitshandel, samen met de aggregator marktpartijen. Dit is echter nog op kleine schaal en het proces van flex bedrijven lijkt soms duurder dan wat de flexibiliteit op piekmomenten oplevert, maar het zijn stappen in de goede richting.

  Op het niveau van laagspanning (veelal huishoudens en mkb-bedrijven) is er nog totaal geen sprake van flex. Een consument kan wel later zijn wasmachine aanzetten, maar dat levert hem financieel niets op en het kan niet automatisch op het 'juiste' moment. Het is in het huidige systeem dan ook niet gek dat zaken als zelfvoorzienendheid en flex weinig leven onder consumenten en mkb-bedrijven. Dit terwijl een concentratie van consumenten en mkb-bedrijven in een bepaald gebied (lees bv: een woonwijk) wel degelijk impact kan maken op de belasting van het netwerk!

  Wij denken dat er nog veel onbenut potentieel zit in flexibiliteit van consumenten en mkb-bedrijven, en tijdens de Innovathon gaan we dit uitwerken tot een plan. De mens heeft alleen kunnen groeien tot waar ze nu staat door samenwerking, en dus maken wij de community de focus van onze ontwikkelingen.

  Welke uitdaging lossen wij op?

  Team 2 focust zich op de individuele consument of mkb-bedrijf, wat we vanuit binnenshuis zouden kunnen faciliteren aan lokale flex-inzichten en -sturing. De slimme meter is hierbij een eerste idee, maar hoeft zeker niet het enige te zijn.

  Waar gaan we mee aan de slag tijdens de Innovathon?

  Wij gaan aan de slag met het definiëren van het concept, de business-case en vooral de technologische oplossing die het voor elke individuele klant inzichtelijk maakt hoe en wanneer hij kan bijdragen aan de flex, en wat hem dat oplevert. Slimme technologie in de straat of binnenshuis om flex zo laagdrempelig mogelijk te maken. Denk aan IoT en AI, maar ook aan de inzet van (reeds bestaande) buurtplatformen.

  Powered by Infiniot - consultancy voor netbeheer en kritieke infra. Kijk op www.infiniot.nl.

Motivatie

Beschrijf je motivatie. Waarom spreekt de teamuitdaging jou aan? Hoe kan jij bijdragen aan de oplossing?

Afwijzen

Vermeld je reden tot afwijzing

Please sign up or sign in to see group activity.