De Jury!
Dit zijn de juryleden van de Alliander Innovathon op 18 & 19 november 2021. Een groep van vooraanstaande experts, leiders, nieuwe denkers, wereldverbeteraars en ware innovators.
Dit zijn de juryleden van de Alliander Innovathon op 18 & 19 november 2021. Een groep van vooraanstaande experts, leiders, nieuwe denkers, wereldverbeteraars en ware innovators.
Jolanda van Zanen is Managing Director BAM Energie & Water, het bedrijf dat een bijdrage levert aan de energietransitie. Energie & Water legt kabels en leidingen aan voor warmte, water, gas en elektriciteit, installeert slimme meters en plaatst laadinfrastructuur. Hiervoor werkzaam geweest bij Enexis en haar carrière gestart in de IT bij KPN.
De expertise van Jolanda is veelzijdig, misschien samen te vatten in de Excellente Organisatie. Een organisatie is succesvol als het wendbaar is en als medewerkers trots zijn op het bedrijf. Drie pijlers zijn belangrijk: Innovatie, Klant focus en Operational Excellence. Dat wil zeggen: formuleer een goede strategie waarbij de klant centraal staat en de strategie goed laten invullen door de medewerkers. En stuur op ‘in 1 keer goed’ in plaats van sturen op kosten.
Innovatie is belangrijk, zij gelooft dat voor een organisatie het basis principe geldt: ‘stilstand is achteruitgang’. Helemaal in deze tijd gaan ontwikkelingen zo snel. We hebben innovatie ook nodig om de opgave die er voor ons ligt in het kader van de energietransitie te realiseren. Het tekort aan goede vakmensen moeten we oplossen met innovatie. Digitalisering en Robotisering van het werkproces waar het kan zou het doel moeten zijn.
Femke Bartels heeft zich in haar carrière toegelegd op systeemverandering, innovatie en creatief leiderschap. Ze heeft voor de overheid en in de politiek gewerkt, en was Directeur van Greenpeace in Mexico. Ze geeft nu leiding als Global Managing Director & Partner aan THNK School of Creative Leadership, een sociale onderneming die de toekomst van Executive Education genoemd wordt.
THNK creëert ervaringsgerichte en transformatieve leiderschapsprogramma‘s om creatieve leiders te ontwikkelen die in staat zijn innovatieve oplossingen te bieden voor ’s werelds grootste uitdagingen. THNK gelooft dat periodes van tumultueuze verandering kansen biedt voor reflectie, vernieuwing en - uiteindelijk - transformatie.
Femke bekleedt verschillende posities in adviesraden en pleit voor innovatie van bedrijfsmodellen, ondernemerschap voor sociale impact, en ze zet zichzelf in om kansen te verkennen door de lens van wereldwijde duurzaamheid.
Mensen noemen haar ook wel: leider van de nieuwe generatie.
Huibert Baud is directeur Klant & Ontwerp bij de Nederlandse regionale netbeheerder Liander. Baud is verantwoordelijk voor de planvorming voor een toekomstbestendig en integraal energiesysteem dat betaalbaar en tijdig realiseerbaar is, en voor iedereen voldoende capaciteit realiseert.
Huibert studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Delft en werkte op verschillende afdelingen bij energiebedrijf Nuon en het Nederlandse netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van Liander.
Aukje Kuypers leidt het familiebedrijf sinds 2013 met een sterke focus op toekomstbestendig ondernemen. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers. Onder leiding van Aukje koos het bedrijf zeer consequent voor een scherpere focus op energie-neutraal bouwen en installeren, waarmee Kuypers aanjager wil zijn van verduurzaming in de gebouwde omgeving.
Hiervoor was ze werkzaam in de financiële sector, waar ze verschillende functies heeft bekleed binnen Fortis Bank.
Naast haar zakelijke activiteiten is Aukje actief in talloze organisaties en maatschappelijke verbanden. Zo is ze onder meer commissielid bij de branchevereniging Techniek Nederland (Groep Grote Bedrijven, portefeuilles energie & onderwijs), bestuurslid SPARK Campus (innovatiecampus voor de bouw), het Nationaal Register en Stichting Kansfonds. Ook zit zij in de raad van advies van Brabant Geeft Energie (2019). Ze schreef mee aan het Klimaatakkoord 2.0 (2018), de Bouwagenda (2017) en het Brabants Energie Akkoord (2014). Ook pakt zij de maatschappelijke rol om mensen te interesseren voor techniek, door met de Kuijpers organisatie actief betrokken te zijn bij initiatieven zoals onder andere Dutch Technology Week, Girlsday en de Eureka!Cup.
Mart van der Meijden heeft meer dan 35 jaren werkervaring op het gebied van industriële procesautomatisering, distributie en transport van gas, elektriciteit, warmte, visieontwikkeling en inpassing van duurzame bronnen (niet alleen zon, wind), warmtepompen, electrolyse, warmtekrachtkoppeling, energieopslag in het energiesysteem.
Mart is met groot plezier full professor elektriciteit’s systemen van de toekomst aan de technische universiteit in Delft en trots op de nieuwste aanwinst voor onze studenten, het ESP laboratorium.
Innovatie is om 3 redenen belangrijk: Op de eerste plaats kan hij niet zonder, het is zijn zuurstof. Daarnaast kunnen we de uitdagingen die voor ons liggen niet beheersen zonder nieuw (out-of-the-socks) oplossingen. En tenslotte komt iedere geïnvesteerde Euro in innovatie in onze sector 4 tot 7 keer terug.
Harriët Tiemens is sinds 1 september j.l directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen. Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen is de opvolger van de regio Arnhem-Nijmegen en is op 1 januari 2021 van start gegaan. Onze regio staat voor de uitdaging hoe om te gaan met groei van wonen, werken en mobiliteit, zodat wij een balans kunnen vinden tussen levendige stedelijkheid, ontspannen leefkwaliteit met behoud en versterking van de groene kwaliteiten: groene groei!
Zij was vanaf 2014 wethouder bij de gemeente Nijmegen, verantwoordelijk voor duurzaamheid (klimaat en energie), wonen, mobiliteit, parkeren, groen en water. In 2017 werd Tiemens door Trouw op nummer vijf van de Duurzame Top100 geplaatst omdat Nijmegen zich stevig profileert als duurzame stad. In 2018 is de stad bijvoorbeeld European Green Capital en in 2017 was de stad gastheer voor het wereldfietscongres Velo-city .
Harriët Tiemens studeerde HBO Milieukunde en later Bestuurskunde in Leiden. Daarna werkte zij als organisatieadviseur in de zakelijke dienstverlening en hielp bedrijven en overheden bij beleids- en organisatieontwikkeling. Ze werd in 1999 lid van GroenLinks en meteen actief in de partij. In 2002 werd ze raadslid in de gemeente Rheden. Van 2007 tot 2014 was ze hier wethouder.
Rinke heeft als consultant, manager en ondernemer een kwart eeuw internationale hands-on ervaring in energie en technologie. Deze digital transformer helpt Alliander met de grootste uitdaging uit haar geschiedenis; de energietransitie. Een transitie die niet vraagt… maar schreeuwt om innovatie. Naast het werk is Rinke graag bezig met zijn persoonlijke energietransitie, van qi gong tot zwemmen in de buitenwateren rond Haarlem.
Yvonne realiseert als Global Director Digital Strategy bij Microsoft strategische partnerships en bijbehorende platformen en co-innovaties die de generatie en gebruik van duurzame energie versnellen. Ze focust op top 50 energiebedrijven. Daarvoor is ze 20 jaar actief geweest in de Nederlandse Energie sector en Internationale Telecom sector in diverse rollen.
Innovatie is belangrijk voor haar, ze vindt het inspirerend omdat het een beroep doet op een diep begrip van situaties, vraagstukken en creativiteit. Het resultaat is een oplossing voor een belangrijk issue, een nieuwe mogelijkheid om naar de wereld en vooral de toekomst te kijken. De energie transitie is meer dan welk onderwerp dan ook gebaat bij innovatie om een antwoord te geven op de uitdagingen die we de komende jaren voor ons hebben.
Een belangrijk onderdeel van haar dagelijks werk is het werken met een 3 horizon map waarin innovatie wordt verdeeld in: nodig om te overleven, nodig om te concurreren en nodig om de markt opnieuw te definiëren en waarde te creëren.
Met zijn kennis en visie stoomt Robbert-Jan het bedrijf klaar voor de toekomst. Groter denken, klein beginnen en slim & snel opschalen zijn van groot belang om de energietransitie vorm te geven. In de komende 10 jaar moeten we net zo veel werk verzetten als de afgelopen 40 jaar. Dat is de opgave waar Alliander voor staat. Nóg harder werken is niet de oplossing. We moeten het werk anders en slimmer organiseren, en dat kan niet zonder innovatie! Met zijn ruime ervaring binnen de energiesector is Robbert – Jan bekend met complexe en radicale transformaties.
Binnen Alliander houdt Frits Wolters zich bezig met de supply chain van de primaire voortbrengingsprocessen. Plat gezegd is hij verantwoordelijk dat alle personeel, materialen en diensten op de juiste plek, op de juiste tijd, tegen de juiste kosten, in de juiste condities beschikbaar zijn, zodat de realisatie van de netuitbreidingen en het onderhoud optimaal kan plaatsvinden.
Hiervoor was Frits onder andere werkzaam bij PwC, McKinsey en bij Shell waar hij zowel technische als meer commerciële managementrollen vervulde.
Volgens Frits is innovatie niet alleen cruciaal voor de energietransitie – maar de supply chain wereld kent vele grote en kleine innovaties die er voor zorgen dat een volwassen domein zich nog steeds ontwikkeld en verbeterd.
Tessa van Doremaele is bestuursadviseur van de COO van Alliander en werkt al ruim 15 jaar in de energiesector waarvan het grootste deel bij Alliander. Als consultant, manager en nu adviseur heeft zij vanuit diverse disciplines invulling gegeven aan de realisatie van de energievoorziening. Ze heeft expertise en ervaring op de operationele kant, in het HR domein en vanuit het klantperspectief en heeft daarmee een brede kijk op de opgave en uitdagingen waar de sector voor staat.
De uitdagingen die de uitvoerbaarheid van de energietransitie met zich mee brengt en in het bijzonder de arbeidsmarkt, hebben nu haar primaire focus. Er moet de komende jaren fors meer werk worden gemaakt en en moeten heel veel meer technici bij om al het werk te kunnen maken. Om dat voor elkaar te krijgen moet er anders en groter worden gedacht, out of the box, creatief en samen met anderen. Dat zijn kenmerken die Tessa typeren.
Als Directeur Corporate Strategie bij Alliander ondersteunt Emiel Bodewes met een toekomstgerichte blik, verschillende bedrijfsonderdelen bij het maken van de juiste keuzes. Keuzes om drastisch meer werk te verrichten te midden van de energietransitie waarbij zowel energiegebruik als -opwek fundamenteel veranderen.
Toekomstbestendigheid in tijden van verandering vergt bovenal denken en acteren vanuit scenario’s. We moeten anders, slimmer en meer dan ooit samenwerken. De strategiegroep is dan ook intensief betrokken bij de innovaties binnen Alliander en staat continu open voor inspiraties van de ontwikkelingen om Alliander heen in verbinding met partijen waarmee Alliander samenwerkt.
Emiel heeft een ruime ervaring met transformaties als strateeg en veranderkundige. Hij is daarnaast betrokken geweest bij een aantal start-ups als adviseur en ondernemer en heeft o.a. een adviesbureau uitgebouwd en een persoonlijk bucket-list item afgevinkt zijnde een koffiebar in een leegstaand pand naast zijn werk. Hij handelt vanuit brede interesse met een voorliefde voor het faciliteren van de energietransitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energienet.
Ruim 20 jaar geleden heeft Frank de overstap gemaakt van het bedrijfsleven naar de overheid om vanuit die rol bij te dragen aan de verduurzaming van onze maatschappij. Frank werkt sinds die tijd aan de stimulering van energie innovaties. Frank geeft nu sturing aan een groot team van bevlogen en enthousiaste adviseurs die ondernemers helpen met advies en subsidies voor innovatieve ideeën die helpen bij de energie transitie. De energie innovaties zijn gericht op het goedkoper, en beter inpasbaar in de maatschappij, te maken van nieuwe systemen, producten of diensten. Frank is ook initiatiefnemer bij de verjonging van RVO door het aanname beleid te richten op recent afgestudeerden met een combinatie van technische en maatschappelijke kennis. Zo maken we ook de organisatie klaar voor een duurzame toekomst!