Als je doet wat je deed
“Want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg” was m’n eerste gedachte bij de vraag: waarom diversiteit ertoe doet als we willen innoveren.
Laat ik om te beginnen eerst even schetsen waarom Alliander werk maakt van diversiteit. Dat is namelijk om verschillende redenen:
1 Art. 1
Het is verboden om te discrimineren. Toch doen we dat. Meestal niet opzettelijk, maar onbewust. We noemen dat vooroordelen. Misschien herken je deze wel (zie figuur 1).
Onze snelle oordelen zijn handig. Ze zorgen dat we in rap tempo betekenis kunnen geven aan wat we waarnemen. Het frame dat we daarvoor gebruiken oordeelt echter niet objectief. Ons oordeel is altijd subjectief; gekleurd. Daardoor zijn kansen in de samenleving niet altijd eerlijk verdeeld. Neem je vier identiek cv’s waarbij alleen de naam typisch Nederlandse of buitenlandse oorsprong en/of gender verschilt, dan weten we allemaal wie de meeste kans heeft om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Niet eerlijk, helaas wel de realiteit. Je gender, seksuele oriëntatie, culturele achtergrond, huidskleur, eventuele handicap, doen ertoe. Ook wat de hoogte van je salaris betreft. Alliander wil zich niet schuldig maken aan ongelijke behandeling en daagt zichzelf daar dus op uit. Zo zijn onze recruiters nu bezig met het standaardiseren van onze selectievragen. Één van de interventies die de kans op oneerlijke behandeling verkleinen én de kans op kiezen voor kwaliteit vergroten.
2 Just because you are right, doesn’t mean I am wrong. You just haven’t seen life from my side
De tweede reden heeft alles te maken met, jawel, de energietransitie. Daarom ook mijn eerste gedachte: als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.
“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them” (Albert Einstein). Creativiteit en innovatie vraagt om andere perspectieven, nieuwe manieren van kijken, frisse vragen. En dat anders zijn heeft weinig te maken met gender of huidskleur, maar wel met ander perspectief, wellicht omdat je een vrouw bent of bent opgegroeid in een andere cultuur, sociale klasse of tijdsgeest. Wees dus nieuwsgierig en sta open voor het andere is mijn advies. Want als je niet in staat bent om samen te werken met mensen die anders zijn dan jij, dan kun je innovatie op je buik schrijven. En dat geldt ook voor alle besluiten die genomen moeten worden tijdens de transitie. Verzamel eerst alle perspectieven en neem dan pas een besluit. Wees jezelf bewust van je blinde vlek. Ga actief op zoek naar het alternatief, want eenzijdige beslissingen zijn kwetsbaar, misschien zelfs een risico.
3 Wie kies je?
De derde relevante reden heeft te maken met de arbeidsmarkt. Met betrekkingen tot sommige posities solliciteren kandidaten bij ons en kunnen wij kiezen voor de beste. Maar doorgaans solliciteert Alliander bij de kandidaten. Wij moeten dus een aantrekkelijke werkgever zijn, voor zoveel mogelijk arbeidskrachten. Talent wil zich in ons herkennen en dat we eruitzien als een bedrijf van nú en niet van vroeger. Onze personeelssamenstelling moet een afspiegeling zijn van hun school of stad, dus divers. Als je denkt dat wij talenten zoeken, dan heb je het mis. Talenten zoeken bedrijven. Zorg er dus voor dat je aantrekkelijk bent en dat ze jou willen.
Next generation infrastructures
Een gedachte waar ik nog mee puzzel is die van het energiesysteem van de toekomst. Wie ontwerp dat systeem voor wie? Wie mag er mee doen, mee praten en mee beslissen? Heeft niet iedereen die last heeft van het probleem het recht om mee te denken over de oplossing. Moeten we niet alleen al om die reden snel werk maken van meer diversiteit? Om te voorkomen dat we, zoals dat met auto’s gebeurde, een auto maken die veiliger is voor mannen dan voor vrouwen, omdat mannen de norm waren. Of zoals het ook misgaat in de zorg, dat we uitleggen hoe je een hartaanval herkent, maar dat dat alleen de signalen zijn die mannen afgeven. Of het ontwerpt van gezichtsherkenning waarbij je gezicht alleen wordt herkend als je wit bent. Nee dit zijn geen overdreven voorbeelden. Een Alliander collega met donkere huidskleur vroeg een toegangspas aan en moest haar foto uploaden. Het systeem zei, de foto is te donker, dus afgekeurd. We belden voor feedback en de passenmaker zei: het systeem voldoet aan de Europese norm dus wij gaan niets veranderen. De norm! De norm? Welke norm hanteren wij eigenlijk voor ons nieuwe net?
Wil je hier meer over weten. Kijk dan naar het programma Zeikwijven op NPO 3 en laat je gedachten de vrije loop. Ben benieuwd op welke innovatie je uitkomt.
Ben je door het bovenstaande aan het denken gezet en begrijp je waarom jouw perspectief er toe doet? Meld je dan vandaag 4 november nog aan tot 23:59 voor de Innovathon en zorg voor dat extra perspectief. Heb je je al aangemeld en denk je dat we nog wel iets extra’s kunnen toevoegen om echt succesvol te worden, nodig dan een collega of iemand uit, uit onverwachte hoek. Serieus. Complexe problemen los je niet op met kennis en consensus. Kennis kan soms zelfs goede ideeën in de weg staan. Kortom, voeg de wijsheid toe van collega’s, klanten, kunstenaars, buren of leveranciers waarvan je denkt dat ze er de ballen verstand van hebben en laat je verrassen.
Blog door: Joy Lodarmasse – manager diversiteit en inclusie Alliander